Børne og tænder

Tænder

Se - en tand! Lidt rødmen i tandkødet og måske et klink fra skeen, når du mader baby, er et sikkert tegn på, at den første bisse er på vej. Læs med her, om hvordan du bedst beskytter dit barns tænder.

Den første tand

De første tænder titter ofte frem i 6 måneders alderen, nogle gange før, nogle gange senere. Små børn får lettere huller i tænderne, eftersom mælketænderne ikke er så stærke som de permanente tænder – og både modermælk og modermælkserstatning indeholder en del sukker, som findes naturligt i mælken.

Den daglige tandpleje

For at undgå huller i barnets tænder skal I børste tænderne, fra de bryder frem. Vælg en blød, lille børste, og lad barnet vænne sig til den ved at lege med den og have den i munden. Børst dit barns tænder morgen og aften med en lille klat fluortandpasta, omtrent så stor som barnets lillefingernegl. Lad dit barn ligge på puslebordet eller i dit skød, så hovedet får støtte. De første gange er det uvant, og dit barn vil sikkert protestere. Men når I så småt er vant til situationen, kan dagens to tandbørstninger forvandles til hyggelige og sjove stunder for jer begge to.

Tandproblemer

Tænderne skal holde længe, så det er vigtigt at bevare mælketænderne sunde. Sunde mælketænder sikrer, at barnet kan tygge sin mad. Er barnet uheldigt og slår sine tænder, bør I kontakte børnetandplejen, som kan vurdere, om der skal gøres noget.

Vær opmærksom på at skifte tandbørsten ud, lige så snart børsterne begynder at stritte lidt. Det er vigtigt, at du er en tålmodig og god tandbørster, som giver barnet gode vaner, for det er først, når barnet er 11-12 år, at det helt selv kan børste dem rene. Barnet kan godt hjælpe med at børste tænderne meget tidligere, men tænderne bliver bare ikke helt rene. 

Rokketænder

5-6 årsalderen bliver de første mælketænder løse og begynder at rokke, og hele udskiftningsprocessen kan vare op til i 10-12 årsalderen. Når alle tænderne er kommet frem, er der i alt 28 tænder. Senere kan der komme visdomstænder, men det er ikke alle, der får dem.

Tænder og sukker

At slik indeholder masser af sukker, ved alle, og at der er sukker i rosiner og tørret frugt er også meget logisk. Men tænk på, at der kan gemme sig meget sukker i for eksempel saft og juice – og derfor skal du aldrig servere det i sutteflasken. Vand er og bliver den bedste tørstslukker.

I Sempers babymos og børnegrød findes der kun naturlige sukkerarter fra den mælk og frugt, som børnemaden indeholder.

Læs også om: