Header Baby - baby food ingredients

En varieret kost er godt for baby

I løbet af de første 6 levemåneder får baby alle nødvendige næringsstoffer fra amningen eller flasken. Det eneste du skal supplere med er D-vitamin dråberne*. Når dit barn derefter begynder med smagsportioner, er det bedst, at du allerede fra begyndelsen serverer en varieret kost.

 

*Spædbørn, som indtager 800 ml eller mere dagligt af modermælkserstatning med 1,3 mikrogram vitamin D pr. 100 ml eller mere, skal ikke have D-vitamintilskud. 

I det første halve år er modermælk eller flaske babyens vigtigste næringskilde, og mælken indeholder alt, hvad den lille krop har brug for. Modermælk indeholder også stoffer, der stimulerer barnets immunsystem og reducerer risikoen for visse infektioner. De børn, der ikke ammes, får erstatning i flaske og får lignende stimuli for deres immunsystem. Mælken er nemlig sammensat til at efterligne modermælk og give den ernæring, som det lille barn har brug for.

Semper Dvitamindråber

Giv dit barn D-vitamin

En anden ting, som er vigtigt for baby, er D-vitamin. Vitamin D er nødvendig for, at knogler og tænder kan vokse, men også for at immunforsvaret fungerer godt. Ældre børn og voksne kan få D-vitamin gennem mad, det findes fx i fisk, æg og mejeriprodukter. Når vi er ude i solen, produceres D-vitamin også gennem huden. Men små børn har et større behov for D-vitamin og har brug for at få det tilsat, fordi de ikke spiser en varieret kost fra fødslen eller udsættes for direkte sollys.

Alle børn, uanset om de får bryst eller flaske, har brug for vitamin D-tilskud. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man giver spædbørn et D-vitamintilskud på 10 mikrogram hver dag fra barnet er 2 uger til 4 års fødselsdagen*. Ud over D-vitamin indeholder Semper D-vitamin-dråber også en nyttig bakteriekultur - såkaldt probiotika - som hjælper med at holde maven i balance.
Læs mere om Semper D-vitamindråber her.

*Spædbørn, som indtager 800 ml eller mere dagligt af modermælkserstatning med 1,3 mikrogram vitamin D pr. 100 ml eller mere, skal ikke have D-vitamintilskud. Hvis barnet i takt med, at det spiser mere mad, senere drikker mindre end 800 ml modermælkserstatning dagligt, skal D-vitamintilskuddet genintroduceres. Tal med din sundhedsplejerske, hvis du er i tvivl om din baby skal have D-vitamintilskud.

Probiotika kan hjælpe tarmbiotaen

En stor del af kroppens immunforsvar sidder i tarmen. Babys krop arbejder konstant på at opbygge et velfungerende immunforsvar. I tarmen er der mange slags gode bakterier, såkaldte probiotika. Når barnet spiser, får det naturligt disse gavnlige bakterier. Der findes også kosttilskud med probiotika.
Læs mere om hvad probiotika er her.

En varieret kost er godt for baby

Når dit barn er gammelt nok til at begynde at spise smagsportioner, er der nogle ting, man skal huske på, for at baby skal  have det så godt som muligt.

Hver dag har kroppen brug for næring i form af kulhydrater, fedt og proteiner. Også vitaminer, mineraler - og vand - bidrager til at kroppen fungerer og er i balance.

Med en varieret kost får vi normalt de vitaminer og mineraler, som vores krop har brug for. Giv dit barn rigeligt med grøntsager, frugt, bær, bælgfrugter og fuldkornsbrød, frø, fed fisk og æg. På den måde får dit barn vitaminerne A, B, C, D, som er så vigtige for baby, men også nyttige mineraler som jern, zink og selen. 

Kilder: Små & stora nyheter 2016; vårdomsorg.se; Livsmedelsverket: Liten näringslära, faktablad 2003, m.fl.