Ondt i maven
Med en baby i huset er livet som vi kender det vendt totalt op og ned. Følelser man aldrig har kendt, skylder ind over en, og man må hele tiden være opmærksom og holde sine forståelses- og fortolkningsevner skarpe. I og med baby ikke kan tale med sprog, udvikler man en helt anden forståelsesmåde, og det er ikke så mærkeligt at diverse fagfolk er gode til at sige ’forældrene kender deres barn bedst’. Her er det vigtigt at tro på sine evner, men det er helt naturligt at blive i tvivl og bange for at overse noget vigtigt. Dette især hvis der er udfordringer med babys trivsel i den første tid efter fødslen, hvor ens egen læringskurve er meget stejl.
Babys sprog og forældres forståelse
Babys sprog er på dette tidspunkt gråd og forskellige nuancer af lyde og ansigtsudtryk – kropssprog i det hele taget. Det er vigtigt at bevare roen og samtidig vurdere, om det er smerter der skal lindres med kærlighed og omsorg, eller om det er smerter der kræver hjælp udefra. Her må man lytte til sin forældreintuition og selvfølgelig sparre med sin sundhedsplejerske.
Hvilke tegn er der på at min baby har ondt i maven?
En af de absolut hyppigste årsager til ubehag hos babyer med en normal udvikling er maveproblemer. Tarmene er ikke helt færdigudviklet ved fødslen, og bliver ovenikøbet udfordret med føde ’udefra’ i stedet for gennem den lille naturlige sonde som navlesnoren udgjorde. Det er ikke så mærkeligt, at det kræver omstilling og tilvænning. Det tydeligste tegn er selvfølgelig gråden – ofte er de utrøstelige, når maven rumler og arbejder og ofte sker det om aftenen. De kan krumme sig sammen i kroppen og trække benene op mod maven. Ansigtet bliver sammentrukket i ubehag. Det kan være maven rumler og baby prutter.
Hvorfor får baby ondt i maven?
Der kan være mange grunde til at baby får ondt i maven. Den hyppigste er, når baby har luft i maven. Baby kan få luft i maven efter amning, hvis sutteteknikken ikke er helt på plads. Så sluger baby luft med ned i maven ved amningen, der efterfølgende skaber ravage i maven. Og det siges, at risikoen for at baby sluger luft er større, når det spiser af flaske. Det er under alle omstændigheder en god idé at få bøvset baby godt af efter hvert måltid. Få evt. sundhedsplejersken til at tjekke, om der kan justeres på babys sutteteknik. Hvis baby får modermælkserstatning og får mavebøvl, kan du prøve dig frem med forskellige mærker og typer. Man kan få nogle meget skånsomme typer til mistanke om mælkeallergi. De kan være gode, også selvom der ikke decideret er mistanke om allergi.
Hvilke øvelser til baby med ondt i maven?
Mavebøvl skyldes ofte en naturlig proces, hvor babykroppen skal tilpasse sig de nye omgivelser. Men pyha det kan være en hård omgang for forældrene, som vil ønske, at de kan påtage sig al smerten og lade baby gå fri. Støt hinanden, sig til og fra – sig til når du ikke kan holde det ud mere i stedet for at gå over din egen grænse og måske blive irriteret og vred. Det kan hjælpe, både for baby og for dig, at handle – lav fx blid babymassage eller akupressur. Tryk ganske forsigtigt og blidt rundt om navlen i urets retning og lav cykelbevægelser med benene samlet, hvor du blidt trykker babys bøjede ben op mod maven i cirklende bevægelser – din sundhedsplejerske kan også hjælpe med gode råd.Her vil en sut kunne give lidt lindring. Og sidste ting på recepten er selvfølgelig kys, kram og kærlighed og et lille (som i kæmpe!) drys tålmodighed – det skal nok gå over. Hvis du kræver mere handling, kan du prøve zoneterapi.Babyers egen sutterefleks virker faktisk også smertelindrende, og barnet falder ofte til ro når det ammes, men nogle gange er det et problem, at der så bare bliver fyldt mere mad i den lille fyldte mave.
Uro og gråd - hvad kan der ellers være i vejen?
Selvfølgelig kan der også være andre årsager til babys ubehag og gråd. På det seneste er man også blevet meget opmærksom på spændinger i den lille krop, ofte fra fødslen, hvor de jo er blevet trykket og mast. Det kan sætte sig som nakkespændinger, som også giver anledning til smerter og ubehag. Flere kiropraktorer specialiserer sig til at kunne behandle børn og babyer. Og bare rolig, det er ikke så voldsomt, som du kan forestille dig det – tag kontakt til en kiropraktor, og hør om hun kan gøre noget for din baby. De kan nemlig ofte også afhjælpe ondt i maven.
Hvis baby har svært ved at ligge ned, kan det være væske i mellemøret. Det kan være frygteligt smertefuldt for de små, og har diffuse symptomer, så det kan være svært at finde ud af, hvad der generer den lille ulykkelige trold. Tag et smut forbi lægen – de hjælper og beroliger gerne, når du er bekymret for din baby.