STEP-metoden, forskningsstudie ved Umeå Universitet

Grønne madvaner tidligt gav Inez en god start

Da Ida blev spurgt, om hun ville deltage i OTIS-studiet, syntes hun det lød ret bekvemt at have færdige opskrifter at følge, når hun løb tør for inspiration, eller endda færdigretter fra Semper. 

– En madundersøgelse for børn lød super interessant syntes jeg! fortæller hun. 

Hendes datter Inez var interesseret fra starten, så Ida husker det som spændende at komme i gang med smagsportionerne. Alle råvarer inkluderet i programmet var også lette at få. 

– Jeg syntes selv, det var sjovt at lave smagsportioner af ingredienser, som jeg sandsynligvis ellers ikke ville have testet. 

Forberedelse af puréer var ikke noget problem. Opskrifterne var enkle og lette at følge, og Ida gemte puréerne i køleskabet, så der var til to dage. Resten frøs hun ned i isterningbakker. 

Inez og mor detager i STEP-studiet
STEP-metoden, forskningsstudie ved Umeå Universitet
Hun ville have mere hver gang. Men hun var ikke alt for glad for den sure havtorn og ræddiken.

Flere grønne ærter 

Den største favorit hos Inez var grønne ærter, siger Ida. 

– Hun ville have mere hver gang. Men hun var ikke alt for glad for den sure havtorn og ræddiken. 

Det gik god med at følge programmet, og i hele den periode studiet var i gang, havde de kontakt med børnesygeplejersker. 

– De vejede, målte og undersøgte Inez. De var altid super søde, og det var sjovt at komme til kontrollerne. Inez syntes også det var sjovt, men hun kunne ikke lide, når det var tid til blodprøver. 

Ved to lejligheder, da Inez var lidt ældre, kom der en diætist hjem til dem for at filme mellemmåltiderne. 

Efter smagsintroduktionen skulle Inez ifølge OTIS-programmet til at spise retter med flere grøntsager og mindre protein efter specifikke opskrifter med nordiske ingredienser. Ida siger, at det gik godt, og at de brugte meget af den færdige mad fra Semper. 

– Da Inez var omkring 13 måneder, tog vi på ferie i udlandet i 2 uger. Så var jeg lidt nervøs for, hvordan det ville gå, men det gik meget godt. Vi havde frugtpuréer med hjemmefra, og der var altid mad vi kunne bruge til Inez fra restaurantens buffet. 

I dag kan Inez lide alt frugt 

Det bedste ved studiet var, at Inez fik testet smage, som Ida ikke tror, ​​de ellers ville have tænkt på at smage. Ida mener, at programmet har haft en positiv virkning, og i dag kan Inez lide alle frugter. 

– Med hensyn til grøntsager kan hun bedst lide agurker, gulerødder, ærter og majs, siger Ida. 

STEP-metoden, forskningsstudie ved Umeå Universitet

Det mærkes, at Inez kan lide grøntsager

Familien har altid elsket frugt og spist grøntsager til alle måltider, så det har ikke påvirket så meget, hvordan resten af ​​familien spiser. Men det mærkes, at Inez kan lide grøntsager.  – Når vi andre i familien spiser tacos, spiser hun en vegetarisk version. 

Jeg kan huske, at der var en smag, som min datter nægtede at smage i starten, men på tredje dagen var hun mere interesseret.

Opfordrer til tålmodighed 

Da Ida finder ud af, at Semper har udviklet en app, der hjælper flere forældre med det 24-dages smagsprogram, synes hun det er godt. 

– Fedt! Jeg vil anbefale den til mine venner, der lige har fået en baby, og jeg vil bruge den til lillebror eller lillesøster, der stadig er i maven.  

Og til dem, der vælger at følge STEP-metoden i appen, har Ida et tip: 

– Fortsæt med at teste hver smag efter metoden, selvom barnet ikke er helt vild med smagen første eller anden gang. Jeg kan huske, at der var en smag, som min datter nægtede at smage i starten, men på tredje dagen var hun mere interesseret. 

Ulrica Johansson, forsker i Otis-studiet på Umeå Universitet

Hvordan blev smagene valgt ud?

Ulrica Johansson, forsker i OTIS-studiet svarer: Formålet med smagsportionerne i den nordiske kost var at drage fordel af, at vi i de nordiske lande har mange råvarer, der indeholder en blanding af sure og bitre smag. Disse smage kan være gode at bruge når spædbørn skal lære at spise i 4-6 måneders alderen. I denne periode er de modtagelige for selv skarpe smage, som de normalt ikke accepterer senere fra 1,5 år, når neofobi/nægtelse af at spise opstår.

Forsker Ulrica fortæller
Puré med hindbær - smagsportion

Opskrifter

Her finder du opskrifterne som bruges i STEP-metoden>> 

  • Æble 
  • Ærter 
  • Hindbær 
  • Blomkål 
  • Havtorn 
  • Majroe 
  • Tranebær 
  • Ræddike