komælksprotein - allergi og intolerance

Nyfødt

Nå, så ændrede livet sig lige hva! Pludselig kommer der nye og andre værdier i jeres liv og dagligdag, nye mønstre og et par begrænsninger.

De første uger og måske måneder efter det lille nye menneske er flyttet ind hos jer, er der som regel ikke noget, der hedder faste rutiner og mønstre eller ’baby plejer at…’.Det lille menneskebarn lever stadig et liv, der minder om det i livmoderen, hvor der ikke er forskel på døgnet og der er ikke noget, der hedder spisetid. Spædbarnets behov opstår, når de opstår. Det er fuldstændig hjælpeløst, og ville ikke kunne overleve uden, at nogen tager sig af det. Så selvom det kan virke banalt og naturligt, at du tager dig af din babys basale behov for mad og søvn mv., så er det altså en verdensopgave uden sammenligning, som du er sat på – først har du groet et helt menneske inden i dig, og nu kan du få det til at vokse og udvikle sig lidt dag for dag. Det er da et mirakel!

Den første tid skal bare gå med nærvær og tæt fysisk kontakt. Den lille skal først til at lære, hvad det vil sige at spise og ikke bare indtage næring gennem navlestrengen, tarmene skal lære at optage næring, og det kan til tider være svært og ubehageligt. Den lille skal mærke luften i de udfoldede lunger, dit barn skal lytte, se og røre. Pyh sikke et arbejde - baby skal lære og du skal lære – giv tid og ro til det. Det er altid nemmest at lære nyt, når man er tryg og tilpas, og baby er tryg sammen med og meget tæt på dens forældre.

Hvis du er til det, kan det være meget fordelagtigt at lære at vikle den lille i en strækvikle – hvis altså ikke I vælger bare at hænge ud i sengen de første uger. Med en vikle kommer baby næsten ikke tættere på situationen i maven. Tæt på menneskelige bevægelser og tæt på hjertelyd. Og så kan du komme ud og få lidt frisk luft eller anden luksus.

Hverdagen med en nyfødt

Når de første uger er gået, begynder verden så småt at åbne sig lidt mere. I har så småt været nogle af de nye oplevelser igennem første gang, som fx det første bad og negleklip. Man kan sagtens vente en uges tid efter fødslen med at putte baby i karbad. Man skal dog være opmærksom på de tætte folder i halsen og nakken, her har mælk det med at løbe ind og sætte sig, og dermed skabe et uheldigt fugtigt miljø. Så lidt klatvask kan blive nødvendigt.

Måske har I været ude og køre en tur i bil, hvor baby har afprøvet sin autostol. Vær opmærksom på at autostolen er meget stationær for den lille ryg, og baby skal ikke sidde for længe eller unødigt i autostolen. Der er ikke nogen officielle tidsanbefalinger, så brug din sunde fornuft, og brug kun autostolen ved transport.

Mange nye forældre tænker ’hvad laver man med en nyfødt?’, men med tiden giver det sig selv – enten oplever I noget sammen, eller også hygger I på legetæppet, hvor I har mulighed for at udforske farver og teksturer på babys legetøj. Der skal ikke så meget til før baby er tilfreds, og bare din stemme kan få den lille til at klukle. Hvis du trænger til noget mere konkret, så findes der gode bøger om leg med spædbørn, hvor der er øvelser til at stimulere den lille krop. 

Mad og søvn – omfavn at du ikke har den fulde kontrol 

Søvn og appetit er to områder, hvor du vil blive udfordret af, at du i allersidste ende ingen indflydelse har, men baby har den fulde kontrol. Dermed ikke sagt at man ligeså godt kan give op på forhånd, for selvfølgelig er der rigtig meget, som du kan gøre for at påvirke og danne sunde rammer og vaner. En nyfødt sover ret meget - mellem 16-17 timer i døgnet, men ofte kun 2-4 timer ad gangen. Som de første måneder går, bliver søvnen mere koncentreret til nattetimerne og kortere lure i løbet af dagen. Men i de første tre måneder er babys søvn meget uregelmæssig. Herefter kan du begynde at introducere mere faste rammer.

Det kan være en god ide tydeligt at signalere, at der er forskel på dag og nat. Lav et ritual, som I vil holde fast i, måske hele barndommen, og udfør det hver eneste aften. Så ved baby på forhånd, at nu går vi fra aktiv dag til rolig nat. Om natten kan du undgå fuldt lys, hvisk når du taler til baby, underhold så lidt som mulig, og put baby hurtigt igen, når der er blevet spist eller puslet. Men om baby makker ret, det ved kun baby. Hold fast i dine beslutninger og tilbyd rammerne for en god søvn. Du kan med fordel svøbe din baby, du kan blive klogere på hvorfor man svøber en baby her.

Det samme gælder mad og appetit. Du har ansvaret for at tilbyde maden og tilskynde til sunde og gode vaner, men af og til står man i en situation, hvor du frustreret tænker ’jamen jeg kan jo ikke proppe maden ned i halsen på baby’, når dit barn afviser at spise! Der er forskellige tilgange til amning, mærk efter hvad der virker bedst for jer. Når der ammes, har man ikke rigtig kontrol over, hvor meget baby egentlig får spist, men medmindre der kommer udsving i vægten, så får baby som hovedregel nok! Hvis baby får flaske, er det lidt nemmere at gøre sig begreb om, hvor meget der ryger ned. Men ligesom et barn der ammes, er der vigtigt, at baby der flaskemades, selv regulerer sit behov og indtag af mad. Du kan læse mere om at give flaske her.

Din sundhedsplejerske vil følge godt med i din babys vægtøgning, så det behøver du i princippet ikke bekymre dig om. Den første uge efter fødslen vil baby formentlig tabe sig lidt indtil amningen er helt etableret. Herefter vil baby tage mellem 175-250 gram på om ugen – pigerne i den ’lette’ ende og drengene i den ’tungere’ ende. Men så længe baby (og din sundhedsplejerske) er glad og tilfreds, så skal baby nok vokse det den skal.  

baby der sover

Søg den rette information

Internettet bugner af velmenende råd og man kan læse sig selv helt forvirret. Eller man skal i hvert fald have en stærk mavefornemmelse, for at kunne sortere i de mange informationer. En god ide er at gå på biblioteket og undersøge deres håndbøger om børn. Find den du bedst kan lide og hold dig til den som opslagsværk. Så kan man altid søge yderligere viden om et specifikt emne på nettet. Nyd spædbarnetiden hvert sekund; nyd glæderne, de hengivne smil, nyd bekymringen, nyd de sene og trætte nattetimer og lær frasen ’Det er bare en fase…’ det er din nye ’pyt-knap’ som vil bringe lidt lindring i svære tider. Og husk på, at din løn er kærlighed og livslang læring. Og det er altså ikke at kimse ad!