Familie sidder om bord og spiser

Lad børn udvikle smag for grønnere mad lige fra starten

Børn lærer at spise og holde af mad ved at øve sig i at spise. Derfor er der brug for en stor variation af smage og teksturer i de første leveår. De fleste små børn i Norden spiser sundt i dag, men der mangler en brik i puslespillet – tidligt i livet at få smag for mad, der også er godt for klimaet. Nu er chancen for at hjælpe børnene med at forme fremtidens gode madvaner.

Men hvad er fremtidens gode madvaner? Faktisk er det ret simpelt. Forskning viser, at det, der er godt for kroppen, også er godt for planeten, og omvendt.

Mad, der er godt for kroppen, er også godt for planeten, og omvendt.

Både børn og voksne skal spise mere plantebaseret mad som frugt, bær, rodfrugter, kål, grøntsager, bælgfrugter, frø, nødder og fuldkorn og mindre animalske produkter som kød og kødpålæg samt salt og sukker. En bedre balance på tallerkenen giver både fordele for den enkeltes sundhed og klimaet.

Løsningen er her og tæt på dig

Konceptet Ny Nordisk Kost, udviklet af Nordisk Ministerråd i København, omfatter sundhed, bæredygtighed og gastronomi. Konceptet handler om at promovere årstidens mad fra Norden med en stor andel af grøntsager. WHO har klassificeret New Nordic Diet som sundhedsfremmende og bæredygtig for miljøet, ligesom middelhavskosten.

Tacos

Tip: Ny nordisk kost hjemme ved middagsbordet

Klimasmart hverdagskødsovs

En af Danmarks mest almindelige hverdagsretter er spaghetti og kødsovs. Retten kan gøres klimasmart og sundere ved at reducere mængden af ​​hakket kød og tilsætte en dåse færdigkogte linser/bønner og rodfrugter i tern.

Semi-vegetariske weekend-tacos

Når det kommer til weekendmad, er tacos et hit. Her kan mængden af ​​hakket kød halveres og den anden halvdel erstattes med grøntsagsfars eller revne rodfrugter. Spring avocadoen over og erstat den med grønne ærter, der moses/blandes til en god guacamole med krydderier. En god bønnemos eller gulerodshummus kan også gøre tacomiddagen mere klimasmart.

I en svensk undersøgelse (OTIS-studiet, som også er grundlaget for vores STEP-metode) blev konceptet Ny Nordisk Kost brugt. I undersøgelsen fik en gruppe små børn en nordisk kost med fokus på plantebaseret mad og mindre protein (læs vores artikel om børn og protein her). Gruppen af ​​børn, der fik den nordiske kost, blev sammenlignet med en kontrolgruppe, som fulgte de nationale råd om kost. Resultaterne viste, at de små børn, der fulgte den nordiske kost, spiste meget mere grøntsager, rodfrugter, frugt og bær end kontrolgruppen.

Sammenfattende: Vi har god mad i Norden. Fiberrige grøntsager som kål og rodfrugter er ofte billige, klimasmarte, sunde og tilgængelige næsten hele året rundt. Nordiske bær er syrlige og bitre og er meget velegnede til smagstræning hos små børn og også senere i livet. Med små midler kan vi spise mere sundt og klimasmart, og det gavner også vores økonomi. Ny Nordisk Kost handler ganske enkelt om at gøre brug af alt det gode, vi har i form af mad i Norden.

God mad ifølge New Nordic Diet:

  • frugt
  • bær
  • rodfrugter
  • kål
  • grøntsager
  • bælgfrugter (bønner, linser)
  • frø
  • nødder
  • fuldkorn
  • rapsolie
  • svampe
  • urter

Mad at spise mindre af:

  • kød
  • pålægsprodukter
  • salt
  • sukker

Publiceringsdato: januar 2023
Skribent: Ulrica Johansson, forsker, diætist og gastronom. Ulrica fik sin doktorgrad ved Umeå Universit med sin forskning om OTIS-studiet.

STEP-opskrift på ærtepuré fra Semper Børnemad

Grøn mad lige fra starten

Der er mange fordele ved at spise mere fra planteriget. Gerne i form af bælgfrugter, rodfrugter, frugt og grønt. Både for at have det godt, for mere bæredygtige madvaner og ikke mindst for at nyde alle naturens gode smagsoplevelser.

Begynd smagsrejsen med STEP-metoden

Grønnere valg på babymadshylden

Grønt og godt fra Semper: