Gode madvaner starter med smag, tekstur og grisseri
Små børn skal øve sig i forskellige smagsvarianter og teksturer for at udvikle gode spisevaner. Men hvad er godt at være opmærksom på, og hvad siger forskningen?
Omkring seks til syv måneders alderen tager babyer et stort skridt i at lære at spise ved at blive tilbudt smagsprøver. Flere måltider introduceres nu sammen med modermælk eller modermælkserstatning. Det handler om babygrød, varme måltider, grøntsags- og frugtpuréer og finger-mad. Børn mellem seks og ti måneder er inde i en vigtig periode i deres udvikling af spiseadfærd. Så opstår der et "vindue" for konsistens, som betyder, at hjernen er ekstra modtagelig for at lære at vænne sig til forskellige teksturer.
Tip: Pimp den færdiglavede babymad
Krydr gerne babymaden eller babygrøden med finthakkede krydderurter eller fintrevne rå rodfrugter, grøntsager eller frugter for at opmuntre barnet til at prøve endnu flere smags- og teksturer. Tør at prøve usædvanlige ingredienser som kålrabi, majroer, majroer, gulbeder og radiser.
Alle sanser er med og udforsker
Tilskynd barnets nysgerrighed til at udforske mad ved at lade flere sanser blive involveret. Lad baby se, føle, dufte og smage på maden. Maden opleves ikke kun inde i munden, men også rundt omkring og det er ikke kun, hvad der ender i munden, der er vigtigt.
Mad, der spyttes ud, har også udviklet spisning.
Grisseri er godt
Voksne har nogle gange en tendens til hurtigt at tørre op eller samle mad op, der er havnet det forkerte sted. Der skal en stor portion tålmodighed til, når baby opdager en ny verden af smag og teksturer ved hjælp af mund, tunge, fingre, næse og øjne. Tungen har en vigtig funktion ved, at smagen og teksturerne af maden omkring munden stimulerer munden og tungens bevægelighed. Selv mad, der spyttes ud, har rørt ganen og udvikler spisning, motorik og fremtidige madpræferencer.
Vidste du at?
Når børn smager en ny eller mere udfordrende smag eller tekstur, kan de lave grimasser og nogle gange ryste på hovedet. Det betyder ikke, at de ikke kan lide den mad, de har prøvet, men derimod at de reagerer på en ny eller anderledes madoplevelse. Hvis barnet viser, at det vil prøve igen, er det bare at servere igen. At give børn en bred vifte af smag og tekstur tidligt i livet øger deres fremtidige chancer for at spise nærende og varieret mad.
Jo større variation af smage og teksturer et barn får tilbudt at øve sig på, jo større er chancen for, at barnet vil spise en række forskellige fødevarer og teksturer i fremtiden. Lad sanseoplevelser og en stor portion smage, teksturer og tålmodighed vise vejen i barnets madeventyr.
Publiceringsdato: januar 2023
Skribent: Ulrica Johansson, forsker, diætist og gastronom. Ulrica fik sin doktorgrad ved Umeå Universit med sin forskning om OTIS-studiet.
Læs mere:
Flere artikler om fremtidens gode madvaner:
Grønnere valg på babymadshylden
Grønt og godt fra Semper