STEP_header_campaign_1558x694.jpg

Tip til dig som skal tilberede STEP-opskrifter

Tag videre på smagsrejsen og fortsæt med at lave god, hjemmelavet babymad med STEP-opskrifterne. Der er nu 16 nye STEP-mærkede opskrifter til nysgerrige babyer (og forældre), der gerne vil opdage flere spændende, nordiske smagskombinationer. Opskrifterne er sat op efter en model, der går igen i alle opskrifter, hvor nogle trin, mål og ingredienser er ens. Når du har lavet et par opskrifter og forstået, hvordan opskrifterne er designet, vil madlavningen gå hurtigere. Så går vi i gang! 

Mængder 

Opskrifterne har været en del af OTIS-studiet og er omhyggeligt ernæringsmæssigt beregnet og kontrolleret, så de passer til babyer i disse aldre. Opskrifterne mellem 6–12 måneder giver en mængde der svarer til ca. 190 gram. Det er den mængde der er i et Semper måltidsglas til denne alder. Opskrifterne fra 1 år giver en mængde, der svarer til ca. 235 gram, hvilket svarer til størrelsen på Sempers måltider på glas til denne alder.  

Afhængig af barnets alder og hvor langt dit barn er kommet på sin madrejse/i sin spisning, kan portionsstørrelsen variere. Opskriften kan derfor række til mere end ét måltid. Måltiderne kan opbevares 1 dag i køleskabet, eller fryses straks efter tilberedning.
STEP opskrift Gulerod, pastinak, bønner, havre og persille

Konsistens

Blend babymaden til en jævn konsistens/puré, når baby er 6 måneder. Nogle råvarer i opskrifterne, som fx havrekerner, skal muligvis blendes lidt længere for at få en jævn tekstur. Der kan dog stadig være en vis struktur tilbage. Det plejer baby som regel godt at kunne lide og håndtere. Rør rundt med en ske, før du serverer maden for at sikre, at alt er blendet til den ønskede konsistens.

Fra 8 måneder er det godt, hvis babymaden ikke er helt jævn efter du har blendet den. Sørg for at der er mindre stykker tilbage, som kan give tyggemodstand. Derfor er opskrifterne fra 8 måneder og opefter lagt lidt anderledes op i fremgangsmåden. Det kan du se ved at visse råvarer først tilsættes i slutningen af opskriften.   

Definitioner i opskrifterne

  • Små stykker = ca. 1x1x1 cm till 1,5x1,5x1,5 cm 
  • Små tern= ca. 0,5x0,5 cm    

Frosne majskerner 

Opskrifterne indeholder frosne majskerner. Valget af frosne majskerner skyldes, at nogle mærker af majskerner på dåse eller brik indeholder sukker og salt. Men det gælder ikke alle mærker. Så læs ingredienslisten på produktet, hvis du vælger ikke at bruge frosne majskerner. 

Barn som spiser

Til at tilberede opskrifterne har du brug for: 

  • en husholdningsvægt/køkkenvægt 
  • et rivejern med en meget fin riveoverflade, gerne Microplan 
  • en lille gryde med låg 
  • en lille blender med låg (den slags der følger med i et stavblendersæt)
  • et skærebræt 
  • en kniv 
  • et decilitermål 
  • måleskeer (spsk, tsk)  
  • en tidtager (æggeur, mobilen eller lignende)  

Til STEP opskrifterne

Tip til hvordan STEP-puréerne kan bruges

Fem smarte tips til hvordan du kan bruge bærpuréerne fra STEP-metoden:

Æble

Top din overnight oat eller morgenmadsgrød med æblepuré. Rist nødder i en tør stegepande og brug som drys. Pynt med kanel eller kardemomme. Mums!

Hindbær

Mix en smoothie af hindbærpuré, yoghurt, bær, spinatblade og grønkål.

Havtorn

Læg to skiver stærk ost (lagret præsteost, Västerbottenost mv.) på en skive brød. Fordel havtornpuréen ovenpå. Lækker smagssammensætning af syre og den stærke ost!

Tranebær

Bland tranebærpuré med yoghurt natural, ymer eller skyr og få en vidunderlig blanding af sunde smage. Top med din yndlingsgranola, havregryn eller mysli og pynt med friske bær.

Puré af grønne ærter
Æblepuré i et glas, opskrift fra STEP-metoden

Hvad så med grøntsagerne?

Grøntsagspureerne kan også bruges på mange måder. Her er vores fire bedste tip:
 

Ærter

Brug den grønne ærtepuré som en spread. Smag gerne puréen til med lidt salt, peber, eventuelt hvidløg og et par teskefulde god koldpresset rapsolie eller olivenolie. Fordel puréen på en tortilla og kom fx stegt kylling og grøntsager i strimler ovenpå. Rul sammen til en wrap.

Blomkål

Smag blomkålspuréen til med lidt salt, peber og et par teskefulde god koldpresset rapsolie eller olivenolie. Brug puréen som spread på en skive brød eller knækbrød og top med en skive røget skinke/kalkun og friskskåret karse eller andre friske krydderurter.

Majroe

Top dine ovnstegte grøntsager, kartofler og rodfrugter med små klatter majroepuré for at få en ekstra spændende smag. Hak friske krydderurter fint og drys på.

Ræddike

Brug ræddikepuréen som et sjovt smagseventyr og tilbehør til frikadeller, kartoffelpandekager eller rösti. Server små klatter af ræddikepuré sammen med sprød bacon/serrano skinke/kalkun bacon og tyttebær/ripsgelé til disse retter.

Publiceringsdato: oktober 2022 
Skribent: Ulrica Johansson, forsker, diætist og gastronom. Ulrica fik sin doktorgrad ved Umeå Universitet med sin forskning om OTIS-studiet.