Semper Step er en metode og app, der får dit barn til at elske grøntsager

Hvad er en STEP-mærket opskrift?

Når du serverer en STEP-mærket opskrift, kan du være sikker på, at dit barn får en stor mængde grøntsager, og at næringsindholdet er beregnet på baggrund af forskning og viden.

De STEP-mærkede opskrifter har været en del af et svensk forskningsstudie (OTIS-studie) fra Umeå Universitet hvor formålet var at undersøge, hvordan man kan lægge et fundament for sunde kostvaner allerede hos små børn. Opskrifterne er rige på smag og indeholder masser af grøntsager og bælgfrugter, og er derfor en god start på en klimasmartere vej frem.

STEP-opskrift fra Semper Børnemad

Det unikke ved STEP-opskrifterne

STEP-mærkede opskrifter er unikke, fordi de er bæredygtige og næringsindholdet opfylder små børns behov for udvikling og vækst. De indeholder flere råvarer som endnu ikke er så almindelige i nutidens husholdninger, men som har en tradition i Norden. Opskrifterne er rige på grøntsager og flere indeholder bælgfrugter og er derfor en god start på en klimasmartere vej. Nogle smagsvarianter er lidt mere bitre og mindre søde for at babyer lige fra starten vænner sig til ingrediensernes naturlige smag.
 

Maden i studiet

OTIS er det første studie for små børn, hvor de spiste efter "New Nordic Diet". Denne kost indebærer et højere indhold af årstidens grøntsager, rodfrugter, kål, frugt, bær, fuldkorn og urter fra Norden og et lavere indtag af kød, pålægsprodukter, salt, sukker og mættet fedt.

250 svenske børn fra 4 måneder til 18 måneder deltog i OTIS-undersøgelsen. Halvdelen af ​​børnene blev tilfældigt udtrukket til at være en del af en nordisk gruppe med et lavere proteinindtag. Disse børn fik nordiske råvarer baseret på det nye nordiske kostkoncept sammen med smagsindlæring ved 4-6 måneders alderen og derefter fra 6 måneder måneder STEP-opskrifter sammen med færdiglavet babymad som; grød, måltider, grøntsagsmos og frugt/bærpuré.

Den anden halvdel af børnene var en del af en kontrolgruppe og fulgte de kostanbefalinger som myndighederne giver.

Konceptet "New Nordic Diet" står på tre ben: sundhed, gastronomi og bæredygtighed, tre aspekter, der indgår for barnets udvikling og vores miljø. Konceptet kommer fra Nordisk Ministerråd og har tidligere indgået i undersøgelser med skolebørn og voksne.

Spiste 42-88% flere grøntsager og rodfrugter

Børnene i den nordiske gruppe, som maden lavet efter STEP-opskrifterne i variation med færdiglavet babymad, spiste mange flere grøntsager og rodfrugter end kontrolgruppen. Den nordiske gruppe spiste 42-88 % flere grøntsager om dagen i 9-18 måneders alderen. Tilsvarende var indtaget af rodfrugter om dagen meget højere i den nordiske gruppe i samme alder. Det lavere indtag af protein påvirkede ikke barnets helbred negativt, og de spiste inden for den anbefalede mængde som et barn har brug for.

STEP smagemetode fra Semper Børnemad

En gastronomisk smagsoplevelse

En STEP-mærket opskrift garanterer et højt indhold af grøntsager og fiberrige grøntsager såsom rodfrugter og en passende mængde animalsk protein eller vegetabilsk protein for at tilgodese barnets udvikling. Mærkningen garanterer også en gastronomisk oplevelse med et stort udvalg af forskellige smagsvarianter til barnets smagsudvikling.

Publiceringsdato: oktober 2022
Skribent: Ulrica Johansson, forsker, diætist og gastronom. Ulrica tog sin doktorgrad ved Umeå Universitet med sin forskning om OTIS-studiet.

Se opskrifterne

Fortsæt med at lave mad med STEP-opskrifter!