Barn der holder et bundt gulerødder med top i hånden

Smagstræning med grøntsager

Mange forældre drømmer om, at deres børn vil spise grøntsager hver dag, uden at brokke sig og stikke i maden på tallerkenen. Er det overhovedet muligt? Ja, med smagstræning i det første leveår kan vi gøre børnene rustet til at kunne lide grøntsager og skabe gode og bæredygtige madvaner. Hvis du bruger tricket med smagsvenner, altså grøntsager med lignende smag, kan smagstræning være endnu nemmere!

Vær opmærksom, når smagsvinduet er åbent

Smagsprofilerne af grøntsager er normalt mere bitre, astringerende og udfordrende end frugt. De fleste frugter er søde og nogle mere syrlige. Frugt er ofte lettere for børn at acceptere end grøntsager, hvis vi ser bort fra for eksempel majskerner og grønne ærter, som er søde i smagen. Når man starter med smagsprøver med mad, vælger forældre som regel de søde smage, der naturligt appellerer til baby. Men det er godt at huske, at barnets smagsvindue er åbent i kortere tid, og at det er her, barnet lettere vænner sig til grøntsagernes lidt mere udfordrende smag. Det er netop derfor, det er vigtigt at udnytte den periode og også introducere grøntsager.
 

Baby der laver en grimasse af noget den har spist

Grimasser er en naturlig reaktion

Laver baby en grimasse, når der kommer en ny smag ind munden? Det betyder ikke, at barnet ikke kan lide den mad, det har prøvet, men derimod at det reagerer på en ny eller anderledes madoplevelse. Hvis barnet viser, at det vil prøve igen, så tilbyd en ny skefuld.

Træn med forskellige grøntsager

Mange forældre synes, ​​at deres børn spiser ensidigt, når det kommer til grøntsager. Et barn spiser kun agurk og majs, mens et andet kun vil spise grønne ærter og kogt broccoli. En række forskellige grøntsager med forskellige smagsvarianter introduceret i form af små smagsprøver ved siden af ​​amning eller flaske er en god start til at kunne lide grøntsager i fremtiden. Gentagne smagstræninger fra omkring 4-6 måneder op til 12 måneders alderen kan give større variation i de grøntsager, som barnet accepterer.

Studier har vist, at hvis man prioriterer smagstræning med grøntsager i stedet for frugt tidligt i livet, har det en positiv effekt på grøntsagsindtaget op til 1-3 års alderen.

Smagsvenner gør det nemmere

Forskning har vist, at når et barn smagstræner omkring 4-6 måneders alderen, kræves der omkring 8-9 gentagelser for at grøntsagen, bærret eller frugten accepteres af barnet. Hvis man så efter smagstræningen introducerer flere grøntsager, der har en lignende smagsprofil (såkaldte smagsvenner), kan nogle børn tage imod den nye grøntsag i første forsøg. Dette skyldes, at barnet har vænnet sig til disse typer smag under smagstræning, og hjernen genkender dem nu. Smagstræning med forskellige slags grøntsager tidligt i livet kan også give senere succes, hvilket kan mærkes, når barnet er mellem 6 og 12 måneder.

Tegning af ærtebælge

Hvad er en smagsven?

Smagsvenner er grøntsager med lignende smag. At introducere en gruppe smagsvenner for barnet i samme tidsrum betyder, at man ikke skal gentage hver enkelt ingrediens så meget for at vænne barnet til smagen.
 
Eksempler på smagsvenner:

  • Blomkål, hvidkål, kålrabi og majroe
  • Hvid radise, radise og majroe
  • Grønne bønner, grønkål og broccoli

Hvorfor er det vigtigt, at børn kan lide grøntsager?

I modsætning til frugt er grøntsager normalt rigere på fibre, giver længere mæthed og indeholder flere smage. At de er så rige på fibre, påvirker også tarmbiotaen positivt. Så der er fordele ved at vænne sig til den slags smag, fordi de ofte findes i fødevarer, der er gode for sundheden.

Barn i haven står med en grøn peberfrugt

Det her viser OTIS-studiet

I OTIS-studiet blev en lang række forskellige grøntsager tilbudt og introduceret som det første, når baby begyndte på overgangskosten, både gennem et smageprogram og i løbet af det første leveår ved hjælp af babymadsopskrifter. Børnene i undersøgelsen spiste for eksempel majroer, ræddiker, kålrabi, knoldselleri, gulbeder, majroer, blomkål og broccoli. De spiste en lang række fiberrige grøntsager, der var både bitre og skarpe i smagen. Gruppen, der fulgte smageprogrammet  i en alder af 4-6 måneder, spiste signifikant flere grøntsager og rodfrugter senere i studiet, mellem 9 og 18 måneder, end kontrolgruppen, der ikke var blevet smagstrænet via et smageprogram, eller fik de grøntsagsrige babymadsopskrifter.

Læs mere om OTIS-studiet

Andre studier har vist, at hvis man prioriterer smagstræning med grøntsager i stedet for frugt tidligt i livet, har det en positiv effekt på grøntsagsindtaget op til 1-3 års alderen. Det er vigtigt, at børn spiser en varieret kost og får både frugt, bær og grøntsager, men grøntsager skal helst introduceres i mindst samme omfang som frugt i det første leveår.

Publiceringsdato: Oktober 2023
Skribent: Ulrica Johansson, forsker, diætist og gastronom. Ulrica fik sin doktorgrad ved Umeå Universitet med sin forskning om OTIS-studiet.

Forskellige farverige rodfrugter i en kurv

Tip! Pimp maden

Krydr gerne babymaden med forskellige grøntsagssmag ved at tilsætte finthakkede krydderurter og fintrevet rå rodfrugter og grøntsager (brug et godt rivejern, der river rigtig fint) for at stimulere endnu flere smage og teksturer. Prøv fx fintrevet kålrabi, majroer, gule beder, knoldselleri eller hvid radise.

 

Prøv nye smagsvarianter med vores STEP-opskrifter