Barn der holder et bundt gulerødder med top i hånden

2 års alderen

Der sker et betydeligt udviklingsspring, når børn når deres 2 års fødselsdag. Barnet træder ind i en spændende fase af deres liv, hvor de går fra at være en baby til at være tumling. De begynder at udvikle deres egen personlighed samtidig med, at deres fysiske udvikling går hurtigt. De begynder at mestre deres motoriske færdigheder og kan nu både gå mere sikkert, og de er måske også begyndt at løbe og hoppe. Disse perioder med hurtig udvikling er kendt som 'udviklingsspring.'

Sproglig udvikling

Den sproglige udvikling er et af de mest fremtrædende aspekter hos en 2 årig. De begynder at sige flere ord og danne simple sætninger. Selvom deres udtale stadig kan være uklar, er de ivrige efter at kommunikere med voksne og andre børn omkring dem. De små forsøger ihærdigt at fortælle historier og bruger ordene på deres egen måde. De begynder også at stille spørgsmål, som "Hvorfor?" og "Hvad er det?", for at udforske og forstå verden omkring dem. Som forældre er det afgørende at opmuntre denne nysgerrighed og besvare deres spørgsmål for at styrke deres sproglige færdigheder. Det er en vigtig alder, hvor de små opbygger deres sprogfærdigheder og udvikler deres evne til at udtrykke sig selv og forstå andre. Det er bemærkelsesværdigt at nævne, at de lærer nye ord og begreber næsten dagligt. 

Sociale og følelsesmæssige udvikling

I denne periode sker der også et betydeligt udviklingsspring inden for sociale og følelsesmæssige kompetencer. De små begynder at forstå konceptet ‘at dele noget’ og samarbejde med andre, selvom de stadig kan have tendens til at være egoistiske, når det kommer til deres yndlingslegetøj. 2 årige børn elsker at lege og kan nu, til en hvis grad, deltage i leg med andre børn. Dette fremmer deres sociale og følelsesmæssige udvikling og hjælper med at forbedre og udvikle deres samarbejdsfærdigheder, evne til at dele og deres empati. De udvikler også en større grad af selvstændighed og vil gerne udforske verden på egen hånd. Dette kan føre til ‘magtkampe’ med forældrene, men det er vigtigt at huske, at det er en del af deres udvikling om at blive mere selvstændige individer.

Barn i haven står med en grøn peberfrugt

Intelligens og problemløsning

Det er også i dette udviklingsspring, at der sker en betydelig udvikling inden for intelligens og problemløsning, da børn begynder at forstå mere komplekse begreber og sammenhænge. De begynder at stille spørgsmål om verden omkring dem og begynder måske at vise interesse for bogstaver, tal og farver. De kan også begynde at løse simple gåder og puslespil, selvom det vil være på et meget grundlæggende niveau.

Det er også i denne alder, at børn begynder at udforske deres fantasi og kreativitet. De kan begynde at lege rollespil, hvor de efterligner voksne eller skaber deres egne fantasiverdener. Det er en vigtig del af et barns udvikling, da det hjælper dem med at udvikle evnen til at tænke abstrakt og skabe nye ideer.

2-års alderen er dog ikke uden sine udfordringer. Mange børn kan opleve perioder med temperament og frustration, da de kæmper med at forstå deres egne følelser og behov. Det er vigtigt, at forældrene giver støtte, forståelse og kærlighed i disse øjeblikke samt hjælper og opmuntrer deres barn i dette udviklingsspring 2 år, så de lærer at håndtere deres følelser på en sund måde. Det er denne alder, at børn begynder at udvikle deres evne til at identificere følelser - både deres egne og andres. De kan begynde at udtrykke empati og nogle begynder også at trøste andre børn, når de er kede af det. Det kan være en smuk udvikling at se børn blive opmærksomme på andre børn og udvise omsorg for andre end nærmeste familie.

Eksempler på sjove lege med en tumling

Leg er en vigtig måde for børn at lære og udvikle sig på. Vi har samlet eksempler på lege, man kan lege, men husk altid at tilpasse aktiviteterne til barnets individuelle behov og evner.

  1. Byggeklodser - Dette fremmer barnets finmotorik og kreativitet. 
  2. Puslespil - Begynd med enkle puslespil med store brikker. Puslespil er gode til at styrke børns problemløsningsevner og øge deres tålmodighed. 
  3. Kreative aktiviteter: Lad barnet male med fingermaling og enkle klippe/klistre projekter. Det er også godt til at udvikle barnets finmotorik. 
  4. Rollespil - Brug dukker eller bamser til at skabe små rollespil, hvor barnet kan bruge deres fantasi.  
  5. Sang og dans - Syng sange sammen, dans og lad dem udtrykke sig gennem musik. Dette styrker barnets sprogudvikling og motoriske færdigheder. 
  6. Lær om dyr - Man kan enten besøge en zoologisk have eller bruge bøger og legetøj til at lære om forskellige dyr. 
  7. Historiefortælling - Fortæl historier til børn og lad dem deltage ved at tilføje deres egne detaljer. Dette stimulerer deres fantasi og sprogfærdigheder. 
  8. Madlavning - Man kan inddrage barnet i simple madlavnings aktiviteter såsom at bage en kage.

I løbet af denne spændende periode, er det vigtigt at huske, at hvert barn er unikt og vil udvikle sig i sit eget tempo. Der er nogle overordnede motoriske færdigheder og kognitive steps, som børn kan, når de er fyldt 2 år, men hastigheden af det udviklingsspring baby, der kan ske, er meget forskellig. Som forældre eller omsorgsperson spiller man en afgørende rolle i at støtte og fremme barnets udvikling ved at skabe et kærligt og stimulerende miljø, hvor de kan udforske, lære og udvikle sig.