Mor der kysser barn

De 10 tigerspring hos baby

Enhver tigermor har en lille tigerunge og denne lille tigerunge tager mange og betydningsfulde tigerspring i det første leveår! Disse såkaldte spring i udvikling, kan I som forældre vælge at bruge som rettesnor, der kan give jer noget ro og forståelse for, hvordan I kan hjælpe jeres lille godt igennem oplevelsen af en verden løbende bliver større.

Hvad er et tigerspring?

Ifølge teorien om tigerspring, som også kaldes udviklingsspring, gennemgår babyer stort set den samme kognitive udvikling inden for de første 20 måneder – 75 uger – af deres liv. Ved at undersøge nogle babyers udvikling, er der udviklet et univers, der forsøger at give en forklaring på nogle af de udviklingsperioder, som jeres barn gennemgår. Det kan være med til at give hårdtprøvede forældre noget, der minder om en forklaring på, hvorfor jeres lille tigersprings baby opfører sig netop således, netop på dette tidspunkt. 

Tænk dig en udvikling din baby gennemgår de første år af livet – det er da ikke så mærkeligt, at baby reagerer på at gå fra kun at kunne se sort/hvid-kontraster til pludselig at kunne se dét man kender, nu i farver – så er der da ikke noget at sige til, at man bliver hylet lidt ud af den og har brug for ekstra tryghed og nærhed!

Det udtrykker babyer ved at græde og blive ’krævende’ og omklamrende. Og hvis man som forældre ikke ved bedre, vil man måske blive irriteret over de ændrede og massive krav om omsorg fra den lille, der måske for en uge siden sagtens kunne ligge og hygge et øjeblik alene. Det er virkelig værdifuld viden, og hjælper dig til at tænke dét, der får enhver forælder igennem en svær periode: ’Det er kun en fase – det skal nok blive bedre igen!’ 

Leende liten bebis - Semper Barnmat

Hvem har udviklet teorien om tigerspring?

Det er to hollændere - Hetty van de Rijt, som er antropolog og Frans Plooij, som er etnolog og udviklingspsykolog, som står bag bogen ”Vidunderlige uger”. Heri er teorien beskrevet i et letforståeligt og spiseligt sprog og med et setup, hvor den også kan bruges som et opslagsværk, når det bliver relevant. Bogen bygger på en årrække undersøgelser af babyer og deres forældres oplevelser. Van de Rijt oh Plooij mener, at have fundet frem til at babyer gennemgår og reagerer på nogenlunde samme udviklingstrin på cirka samme tid indenfor de første 2 leveår. Hermed opstod teorien om tigerspring. Bogen er helt tilbage fra 1992, og er genoptrykt af flere omgange, da forældre verden over, stadig finder den relevant.

Der er også udviklet en app, som dynamisk giver dig mulighed for at følge din babys udvikling, så du kan blive ’advaret’ om, hvornår udviklingsspringet står til at komme, samt hvad springet kommer til at indebære af udvikling, nye færdigheder, og hvordan baby kommer til at reagere på forandringerne. Så kan du passende åbne din største skuffe med tålmodighed og også den med ekstra omsorg og tage imod din lille tiger.

Du har nu viden om, at der ikke er noget galt med din lille bandit, og at du som forældre ikke gør noget forkert. Dog skal det jo for en god ordens skyld nævnes, at babyer jo altså ikke er små maskiner, og de følger derfor heller ikke en teori ’slavisk’. Selvfølgelig er der udsving, børn den slet ikke passer på osv. Og vær altid opmærksom på, om sygdom, eller andre forhold som kræver mere handling end en ekstra krammer, kan være årsag til den ændrede adfærd.

Men hvis teorien blot kan give nogle forældre ro på, og finde en form for forklaring på babys uforklarlige opførsel, så er det hele givet godt ud. Så giv teorien om tigerspring en chance, og se om det er noget, I kan drage fordel af. 

Ti mentale spring – symptomer og udvikling

Husk på at de stormfulde perioder i babys adfærd, der følger med en udvikling, er gode nyheder. På den anden side af et tigerspring vil din baby have opnået nye, seje og fascinerende evner og kompetencer, som bringer baby endnu tættere på jer som forældre, da den mentale udvikling giver baby en mere intens mulighed for at opleve verden og udvikle en forfinet kontakt til omverdenen, hvor I som forældre og andre tætte relationer er vigtige elementer. 

Når verden udvides og forandrer sig, påvirker det det lille myr. Symptomer på ekstraordinær udvikling er ofte, at appetitten ændrer sig. Enten bliver det svært at koncentrere sig om mad, eller også finder baby trøst i at spise mere. Tigerspring og søvn er selvfølgelig også forbundet; Baby sover mindre og mere uroligt, hvilket jo naturligt også påvirker humøret. Baby græder mere og virker omklamrende og opmærksomhedskrævende. Simpelthen mere utilfreds!  

Tigerspring hvornår indtræder de og hvad indebærer de?

Til hvert spring knytter der sig en ny evne, en ny forståelse af verden samt reaktionerne på disse forandringer, som kan ses som symptomer på, at der foregår noget i den lille hjerne og verden bliver større. Her kommer vi kort ind på, hvad de forskellige faser indeholder og du kan læse nærmere om de forskellige udviklingsspring.
 

1 tigerspring sker ved 5 ugers alderen 

I den første udviklingsfase udvikles babys syn. De begynder at kunne se længere og går fra at se gråtoner, kontraster eller sort/hvid til pludselig at opfatte verden med farver – sikke et eventyr. Omverdenen bliver mere spændende, og du vil opleve at dit lille menneske bliver mere smilende og mere interesseret i, hvad der sker omkring ham. Men måske også ængstelig, da sanserne virkelig kommer på overarbejde. Læs mere om 1 tigerspring her.

2 tigerspring indfinder sig ved 8 ugers alderen 

Nu kan din baby skelne mønstre, strukturer lys og skygger og opdager sine lemmer i form af først hænder og fingre og senere måske fødder. Læs mere om 2 tigerspring her.

3 tigerspring ved 12 ugers alderen 

Din baby begynder nu at kunne skelne kendt fra ukendt. Det er dermed ikke så let at lade den lille guldklump gå fra arm til arm, eller at kunne udnytte ”gider du lige holde?” Her kan det udløse et grådanfald, som du ikke kan overhøre. Baby har en bedre fornemmelse af rummet og kan følge dig, hvis du rejser dig og går. Læs mere om 3 tigerspring her.

4 tigerspring kommer ved 19 ugers alderen 

Baby er nu faldet ret godt til i jeres liv, men nu sker der noget nyt og spændende, for baby får øje på, at I spiser altså noget andet, end baby selv gør. Og baby ønsker bare at passe ind og gøre hvad de andre gør, så nu kunne det være en idé så småt at indføre smagsprøver, når I alligevel sidder og spiser. Her sker også meget motorisk og baby begynder at kunne gribe fat i legetøj og putte det i munden. Baby kan ligge flot på maven, men også vende sig og kan dermed tumle mere ud i verden. Læs mere om 4 tigerspring her.

5 tigerspring opstår omkring 26 ugers alderen 

Når baby er blevet omkring 6 en halv måned sker der noget, der ikke er rart for det lille menneske, der er så dybt afhængig af sine forældre – baby opdager verdens alvor; mennesker man elsker, kan forsvinde. Her falder babys verden fra hinanden, bare du forsvinder ud af synsfeltet et øjeblik. Det er forståelsen for afstande, der melder sig her – noget er tæt på, noget længere væk – og noget er nogle gange helt væk. Læs mere om 5 tigerspring her.

6 tigerspring sker ved 37 ugers alderen 

Det næste tigerspring indfinder sig når din baby er lidt over 9 måneder. Her lærer eller oplever din baby, at der er forskel på livets kategorier. Legetøj må jeg gerne lege med – maden skal i munden – nogle givne ting bliver taget fra mig… Der er mange ting der skal læres og det sætter sig ofte på søvnmønsteret i denne periode. Så din baby kan have brug for ekstra tryghed, når baby skal falde i søvn. Her er mange babyer også begyndt at kravle. Læs mere om 6 tigerspring her.

7 tigerspring ved 46 ugers alderen 

Den lille tiger har nu ret godt styr på finmotorikken og nu opdager det lille menneske at visse ting skal ske i en bestemt rækkefølge – det gælder fx når man får tøj på, det gælder når legetårnet skal bygges og passe sammen på en bestemt måde. Forskellige begivenheder i løbet af dagen sker i en bestemt rækkefølge. Der kommer en bevidsthed om, hvad der er den rigtige rækkefølge og det er oplagt at undersøge, hvad der sker, hvis man gør det i en ’forkert’ rækkefølge. Så her kan barnet opleves uartigt. Læs mere om 7 tigerspring her.

8 tigerspring opleves ved 55 ugers alderen 

I dette spring er baby fyldt et år og går nu fra baby til tumling. Ting begynder at have en sammenhæng og det er muligt at kommunikere gennem disse sammenhænge. Barnet kan hente en sko for at vise, at de vil ud eller en ske for at vise, at de er sulten. Sproget følger godt med og barnet arbejder hårdt på at efterligne. Også balancen kommer på plads her og dit lille menneske begynder at tage de første skridt ud i verden. Her er det selvsagt vigtigt med en sikker havn, der hurtigt kan søges, når verden bliver lidt for overvældende. Læs mere om 8 tigerspring her.

9 tigerspring ser du ved 64 ugers alderen 

I dette udviklingsspring bliver barnet mere selvstændigt. Barnet kan sagtens sidde og lege alene, men vil også gerne være med i familiens pligter, hvor de har en god fornemmelse for opgaven og dens formål, om det så er at tømme opvaskeren eller hjælpe med vasketøjet. Det tager måske lidt ekstra tid, men husk at nyd samværet og din lille, der suger værdifuld læring ud af selv de kedeligste pligter. Barnet har nu et bedre overblik og ved nu, at mor og far ikke er helt væk, bare fordi de ikke kan se jer. Måske er de bare inde ved siden af eller også kan de ’kaldes’ tilbage. Læs mere om 9. tigerspring her.

10 tigerspring udfolder sig ved 75 ugers alderen

Så nåede vi det tiende og sidste tigerspring. Dit barn er på vej til de 2 år, og du vil nu opleve at dit barn vender sin interesse udad, og får en fornemmelse af, at du også er et menneske med følelser og behov. Barnet vil måske begynde at øve sig på at reagere på dine følelser med trøst, omsorg og generel opmærksomhed. Ligeledes udvikles hans samvittighed samt vilje på dette tidspunkt. Dit lille menneske er ved at vise sig i fuldt flor. Læs mere om 10. tigerspring her.

Hvordan kommer I bedst igennem et tigerspring?

Med afsæt i tigerspringsteorien kan du måske finde det lettere at rumme dit barns reaktioner på forskellige tidspunkter. Du ved, hvad der virker bedst for dig og dit barn, men ofte vil ro og masser af omsorg, nærhed og forståelse være et godt sted at starte. Og husk på, at det ofte kun er en fase. Måske kan du finde overskud til at glæde dig til at se, hvad din baby nu har fået lært på den anden side af stormvejret.

Hvis du vælger, at gå mere ind i hvert spring, kan du også finde inspiration til, hvordan du kan hjælpe og stimulere dit barn i en given udvikling. Fx er det en fin idé at lege titte-bøh lege i de perioder, hvor baby tror, at verden går under, når du ikke lige er til at se. Med lege der tager højde for udviklingen, kan du betrygge dit barn i, at alt er i den skønneste orden.  

Husk at din babys udvikling er individuel og ikke nødvendigvis følger tigerspringsteorien. Det gør bestemt ikke dit barn forkert. Det er altid fantastisk at se, hvordan ens barn udvikler sig.

Hvad nu efter de 75 ugers udvikling?

Vil det sige at mit barns udvikling så er slut? Nej selvfølgelig ikke. Vi udvikler os heldigvis alle sammen gennem hele livet. Men fra nu af bliver børns individuelle udvikling så markant, at det ikke længere er muligt at udtale sig om en overordnet teori, der beskriver og gælder alle børns udvikling inden for samme tidsperiode.

Dit barn er nu knap 2 år og I har oplevet en spændende rejse sammen allerede, og fra nu bliver det kun sjovere, mere udfordrende og helt fantastisk at opleve, hvordan det lille menneske, du har i dit liv, udvikler endnu mere personlighed, måder at gøre ting på, præferencer og fikse idéer.  

Bemærk at teorien om tigerspring ikke er en anerkendt videnskabeligt underbygget teori, men nærmere skal ses som en rettesnor, som nogle forældre kan finde fortrøstning og støtte i at kende til.