To børn i sommertøj der leger i parken

Hvornår børn kan lege selv

Når ens lille baby begynder at vokse og udvikle sig, åbner der sig en helt ny verden af leg og læring. Men hvornår kan børn egentlig lege selv? Det er et spørgsmål, som mange forældre stiller sig selv, når de ser deres barn vokse og udvikle sig dag for dag.

De tidlige måneder: Afhængighed og interaktion

I de første måneder af barnets liv er det fuldstændigt afhængigt af sine forældre til at opfylde dets behov. Din baby har endnu ikke udviklet evnen til at lege selv, da dens primære fokus er på at spise, sove og opbygge en forbindelse med sine forældre gennem øjenkontakt og berøring. Men selv i denne tid af børns udvikling kan interaktion med babyen, som at synge sange, læse bøger eller aktiviteter såsom at vippe eller svinge barnet rundt, være en form for leg.
 

Interesse for legetøj

Når barnet nærmer sig 6-måneders alderen, begynder det at vise større interesse for legetøj og andre genstande omkring sig. Det kan gribe fat i legetøjet og undersøge det med sine hænder og mund. Dette er de første skridt mod at kunne lege selv. Det er en god idé at tilbyde babyen forskellige typer legetøj, der stimulerer dens sanser og motoriske færdigheder.

Selvstændig leg og udforskning

Ofte når barnet når 1 års alderen, udvikler det sig hurtigt og bliver mere selvstændigt. Det begynder at lege mere målrettet og kan bruge tid alene på at udforske legetøj og materialer. Mange børn kan bygge tårne af klodser, udforske farver og former, og begynde at efterligne de handlinger, det ser voksne udføre omkring sig. Det er en spændende tid, hvor barnet lærer og vokser gennem leg.
 

Fantasi og rolleleg

Når barnet når 2-3 år, bliver dets fantasi og kreativitet mere udtalt. Det kan begynde at lege rollelege, hvor det forestiller sig at være en del af forskellige situationer og skaber sine egne historier og fortællinger. Barnet kan også lege mere komplekse legesæt og bruge fantasien til at udforske forskellige verdener og muligheder.
 

Venskaber og sociale interaktioner

En vigtig del af barnets udvikling er dets evne til at danne venskaber og interagere med andre børn. Selvom småbørn måske ikke leger på samme måde som ældre børn eller voksne, begynder de at værdsætte og søge selskab hos andre børn. Dette kan ses gennem leg og eksempelvis deling af legetøj. For forældre er det en god ide at tilskynde til positive sociale interaktioner og støtte børn, der leger og barnets evne til at danne venskaber.

Læs mere om hvornår børn begynder at lege sammen.
 

Lær dit barn om huslige pligter gennem leg

At inddrage børn i huslige pligter kan være en sjov og lærerig aktivitet, der samtidig hjælper dem med at udvikle ansvarsfølelse og selvstændighed. Ved at gøre huslige opgaver til sjove lege for børn kan barnet lære vigtige færdigheder og samtidig have det sjovt.

Gør det til en leg at rydde op, lægge tøj på plads, eller vaske op sammen med dit barn fra de er helt små. Det kan fx være, at I leger titte-bøh med legetøjet, når det skal ned i kassen, når I er færdige med at lege med det. Vær til stede i ‘rydde op legen’ og accepter, at det godt kan tage lang tid, og at legetøjet måske bliver taget op igen rigtig mange gange, inden legen er slut, og legetøjet igen er gemt væk. På den måde kan barnet komme til at associere det ‘at rydde op’ med noget hyggeligt og sjovt.

Når barnet bliver lidt større og begynder at kunne tale, kan man eksempelvis lave huslige pligter med børn om til en konkurrence eller en udfordring. Hvem kan samle flest stykker legetøj op på kortest tid? Hvem får først tørret bordet af? Ved at tilføje elementer af konkurrence kan børn blive mere engagerede i opgaven.

Involver også barnet i planlægningen og udførelsen af opgaverne. Lad det være med til at vælge, hvordan tingene skal organiseres, og lad det selv udføre opgaverne med passende støtte og vejledning. Dette giver barnet en følelse af kontrol og ejerskab over opgaven.
 

Forældrenes rolle når barnet begynder at lege selv

Det er vigtigt for forældre at opfordre til og støtte barnets selvstændige leg. Dette kan gøres ved at give adgang til forskellige typer legetøj, der passer til barnets alder og udviklingsniveau. 

For forældre kan det være en følelsesmæssig rejse at se deres barn begynde at lege selv. På den ene side kan det være en lettelse at se barnet udvikle sig og blive mere selvstændigt, hvilket giver forældrene mulighed for at få lidt tid til sig selv. På den anden side kan det også være en tid med komplekse følelser, da forældre måske føler sig overvældede af at se deres lille barn løsrive sig og begynde at udforske verden på egen hånd.

Uanset hvad er det vigtigt for forældre at huske, at barnets udvikling af selvstændig leg er en naturlig del af dets vækst og udvikling. Det er en tid, hvor du kan støtte dit barns selvstændighed og nysgerrighed og I kan skabe positive og glade minder sammen.